Kirjoittanut aXion

Elektroninen urheilu on viime aikoina hiipinyt jopa telkkariin, jossa tosin suurimmat esiintymiset ovat tulleet Aasian puolella. Korea, josta koko ilmiön katsotaan syntyneen, on tietenkin aina näyttänyt tapahtumia telkkarissa, ja naapurimaa Kiinakin on ilmiöön herännyt.

Suomessa erilaiset pelit eivät ole vielä televisiossa juurikaan näkyneet YLE:ä lukuun ottamatta. Jopa takavuosien erilaiset ohjelmat, jotka esittelivät eri pelejä ovat muilta kanavilta lähestulkoon hävinneet. YLE kasvattaa varmasti elektronisen urheilun tarjontaansa jatkossa, mikäli katsojaluvut nousevat korkeiksi. Tällä hetkellä ESports näkyy kuitenkin parhaiten verkosta käsin.

STRIIMAUS, YOUTUBE JA PODCASTIT

Paras lähde elektronisesta urheilusta kiinnostuneille on netti. Sieltä löydät varmasti vaihtoehtoja katseltavaksi ja kuunneltavaksi – joskus ehkä jopa liikaakin. Samoin kuin koko ala, myös sen ympärillä pyörivä mediasirkus on pääosin harrastajista lähtöisin, vaikka viime aikoina on ruvennut esiintymään myös kaupallisia tahoja asiaa korjaamaan. Esimerkiksi eSports-peleistä suoraa videokuvaa tarjoavat tahot ovat kuitenkin yhä suurimmaksi osaksi netistä käsin toimivia ratkaisuja.

YouTube on totta kai se paras lähde valmiille eSports-videoille, ja vastaavat palvelut, kuten Vimeo, ovat nekin saaneet jalkansa väliin tähän trendiin. Mielenkiintoisimpia näistä on Twitch, joka tarjoaa live-striimausta eSports-pelaamisesta. Yllättäen nämä striimit ovat osoittautuneet niin suosituiksi, että fanit ovat valmiita jopa maksamaan seuratakseen tiettyjä kanavia. Myös nettiradiot ja podcastit ovat hyvä tapa seurata elektronista urheilua. Valinnanvaraa on niin paljon, että varsinkin podcastien suosio on noussut täysin uudelle tasolle kiitos elektronisen urheilun.

PRINTTIMEDIA OSAA ASIANSA

Se yksi ala, jonka tuhoa on ennustettu vuodesta toiseen, eli printtimedia, on yllättäen aina osannut pitää huolen videopelaajista. Vanhat kunnon Mikrobitti ja Pelit-lehti ovat ajan tasalla alan tapahtumista myös elektronisessa urheilussa.

Totta kai netistä löytyy myös ilmaista tietoa eSportsiin liittyen, mutta perinteiset pelilehdet ovat kuitenkin onnistuneet yhdistämään nämä kaksi maailmaa erinomaisella tavalla. Ne toimivat yhä erinomaisena tietolähteenä eSports-alan tapahtumista sekä pelien että pelaajien suhteen. Perinteisistä sanomalehdistä ei voi tosin sanoa samaa, sillä eSports loistaa edelleen poissaolollaan päivälehtien sivuilla.

YHTEENVETO

Perinteinen media on eSportsin suhteen lapsipuolen asemassa. Tavallaan alan harrastajat ovat itse luoneet koko eSports-pelikentän myös median suhteen, mikä ei sinänsä ole mikään huono asia. Kun rahahanat ovat harrastajien käsissä, on varmaa, että asiasta julkaistu tietokin on oikeaa ja korkeatasoista. Vielä on alalla kuitenkin tekemistä, sillä mitään yhtä ja parasta tietolähdettä ei ole, vaan asiaan täytyy perehtyä ajan kanssa eri lähteitä koluten.

Samankaltaiset Artikkelit